Колкото и странно да Ви звучи заглавието, факт е, че заедно с целия организъм, косата и кожата Ви също страдат от пролетна умора. Тъй като през пролетта и есента организмът се пренастройва, обмяната на веществата е ускорена, клетките имат активен растеж, а всичко това оказва влияние върху дейността на някои органи. Това е обаче за пролетната умора за организма.

Как тогава косата и кожата ни страдат от пролетна умора? Отговорът е колкото прост, толкова и логичен – резките температурни промени, слънчевата радиация, която през пролетта се засилва, и недостигът на витамини, влошават състоянието не само на организма ни, но и на кожата и косата.

Косата Ви вероятно цяла зима е била събирана под шапка, а кожата е била предпазена с помощта на шал или чрез прекарване на повече време на закрито. Но зимата свършва, настъпва пролетта – времето на вън е изключително приятно и топло, и просто няма как да не пожелаете да прекарате малко повече време навън – без досадните шапки и шалове, без дебелите и неудобни якета, без да сте навлечени с няколко пуловера. Просто искате да излезете навън по блуза, и да се порадвате на топлото време. Ето, че косата и кожата Ви не са защитени по никакъв начин от преките слънчеви лъчи – няма шапки, няма шалове. Може би не сте се замисляли, но това излагане на косата и кожата, директно под лъчите на слънцето, оказва негативно влияние върху тях. Може би не е точно пролетна умора, но със сигурност е стрес.

Освен това, вече знаете, че през пролетта трябва да обърнете специално внимание и на косата и на кожата си – именно заради температурните промени, и промените в атмосферното налягане. Също така, когато времето се затопли, започваме повече да мислим за външния си вид, и да искаме да го подобрим, за ад изглеждаме по-добре. Естествено, започваме това разкрасяване от кожата – посещаваме козметик и боядисваме косата например. Тези процедури обаче са допълнителен стрес за кожата и косата през всеки сезон, и най-вече през пролетта. Ето защо, преди да преминете към разкрасяващите процедури, трябва да помислите и за полезните такива. Хидратиране и подхранване на косата и кожата ще им помогнат по-лесно да се справят с пролетната умора. Тези процедури естествено, оказват влияние върху външния вид на кожата и косата Ви. След хидратация и подхранване, те няма да  бъдат сухи и изтощени, а освен това и ще изглеждат добре.

Когато мислите за пролетната умора на организма Ви, е редно да помислите и за пролетната умора на кожата и косата. Именно те са нещата, които хората виждат у Вас най-напред, и за това те трябва да получават достатъчно внимание и грижи, за да изглеждате безупречно. Съвсем не искам да кажа да пренебрегвате здравословното си състояние и да обръщате внимание само на кожата и косата си, но трябва да знаете, че не бива да ги пренебрегвате.

За да избегнете пролетната умора на кожата и косата, трябва да полагате специални грижи за тях през всеки сезон. Така няма да ги занемарявате, те ще изглеждат винаги безупречно и няма да се налага когато дойде пролетта, да се чудите от къде да започнете.