Нормално е, през зимата да позанемарим малко косите си. Но когато слънцето навън се усмихне, всички искаме да имаме красива и блестяща коса. За да се постигне такъв ефект обаче, е нужно да разполагаме най-малкото с време. Няма как иначе – вълшебните пръчици, които превръщат Пепеляшка в принцеса, само за секунда, съществуват само в приказките. Ето защо, както вече казах, за да върнем красивия външен вид на косата, трябва да имаме малко време и търпение.

Дори и през зимата да сте обръщали достатъчно внимание на косата си, то през пролетта, тя се нуждае от по-специални грижи, тъй като вследствие на резките температурни промени, вятъра, дъжда и други природни фактори, краищата на косата се изсушават, изтъняват, заплитат се, и въобще като цяло, косата е подложена на стрес, който оказва негативно влияние върху нейния външен вид.

Единственият начин да се отървете от сухите и заплетени краища, е да ги отрежете. Колко точно трябва да се отреже от косата Ви, ще прецени фризьорът, когато види състоянието й. При всички положения, това е първата стъпка към красивата коса, едва след като приключите с нея, може да помислите за другите разкрасяващи процедури.

Image courtesy of  Kozzi.com

Image courtesy of Kozzi.com

Втората важна стъпка по пътя към красивата коса, е хидратацията. Дори през зимата да сте се грижили перфектно за своята коса, малко или много, горещият душ, много дрехи и студеното време са направили косата Ви по-суха от обикновено. Ето защо трябва да помислите за хидратацията й. Изберете подходяща хидратираща маска, съчетайте я с течни кристали, или друг продукт срещу наелектризиране, и по този начин не само ще възвърнете блясъка на косата си, но и ще премахнете статичното електричество от нея.

На трето място е подхранването на косата. За него може да се доверите на ампули с витамини и минерали, които да смесите с маската, или да използвате самостоятелно, като втривате в корените на косата и скалпа.

Знаете, че през пролетта и есента, косата започва да капе по-обилно, отколкото през пролетта и зимата. И въпреки че полагате доста грижи за нея, ако косата Ви капе повече от нормалното, трябва да помислите и за нещо срещу косопад. В аптеките има множество шампоани, балсами, маски и ампули, които спират, или поне ограничават обилния косопад. Повечето от тях са ефикасни, така че няма значение кой точно ще изберете.

Едва когато всичко е наред с косата Ви – не капе, не е прекалено суха и изтощена, може да помислите и за боядисване. Изберете подходящ цвят боя, тъй като знаете, че не всички цветове Ви стоят еднакво добре. Важно е да знаете също, когато купувате боята за коса, гледайте тя да бъде без съдържание на амоняк,като същевременно съдържа някоя подхранваща съставка. Това ще спести на косата Ви стресът и допълнителното изтощаване от вредните съставки в обикновените бои за коса.

Друг важно нещо е сушенето на косата – ако използвате сешоар, препоръчително е той да е йонизиращ. Отрицателните йони, които той излъчва към косата Ви, я правят лесна за оформяне, премахват статичното електричество, а освен това не я изсушават толкова много, колкото обикновените сешоари. Ако упорито избягвате сушенето със сешоар и сушите косата си само с хавлия, важно е да знаете, че не бива да търкате косата си, а само леко да я попивате.

При ресане, започнете първо от връхчетата. Чак когато те са идеално разплетени и сресани, започнете разресване на цялата коса – от корена, до върха.